fredag 17. februar 2012

FOTO INSPIRERT AV RUNE GUNERIUSSENS

Bildet mitt er inspirert av hvordan Rune Guneriussens jobber mer lys ute. Bildet viser kontrasten mellom menneskelige gjenstander mot naturen. Selv om han ikke likte å jobbe i snø, synes jeg det gav et fint lys mot gjenstandene og skapte en fin kontrast. Jeg satte opp seks vinflasker i sneen, tok lys oppi og tente de. De hvite lysene skiller seg ikke for mye ut, men det skapes en ro i bildet. Den grønnlige bakgrunnen går også igjen i flaskene. Det er derfor en harmoni i bildet, ikke for mange store kontraster, men hovedkontrasten er på naturen og menneskeskapte gjenstander. Jeg har brukt det naturlige lyset, ikke blits, dette skaper da en ro i bildet. Har også brukt manuelle instillinger, har brukt speilrefleks Canon EOS450D, ISO-1600, breddevidde 18mm og eksponering 1/320sek. Videre redigerte jeg det i photoshop hvor jeg brukte: "Hue/Saturation", "Vibrance", "Curves", "Exposure", "Levels", "Brightness/Contrast" og "Color Balance". Har brukt disse for å få fram rett kontrast og farge, slik at det ble et rolig men interessant bilde. Synes vinkelen på bilde gjorde det interessant, alle flaskene vises, noen bedre enn andre, dette gjør at du graver dypere inn i bildet for å se nærmere på det. Skaper også en effekt av dybde, sammen med bakgrunnen. Liker godt bilder av naturen og ville derfor at dette skulle komme fram. Synes det var en kjekk oppgave, men en interessant kunstner som inspirasjon. 

mandag 6. februar 2012

RUNE GUNERIUSSEN

Rune Guneriussen er en norsk kunstfotograf som er født 30. september 1977 i Vestfossen. Der holder han til i dag også, og han kunne ikke tenke seg å bo et annet sted, «da er det ikke Norge. Her er det sjel. Oslo er verken fugl eller fisk, ikke by etter min mening. Det finnes ingen by i Norge. Dette oppdaget jeg etter at jeg studerte i London» har han sagt. Det er nettopp her han har sin utdannelse fra, «Surrey Institue of Art & Design» i England mellom 2000 og 2002. Han startet sin karriere for Drammens Tidene, som nyhetsfotograf, men har siden den gang skaffet seg stor internasjonal oppsikt. Han har flere utstillinger, blant annet i Drammen, Hønefoss, Vestfossen, Tallinn, London og Paris. Prisen på et fotografi ligger på mellom 12 000 til 100 000 kroner, og han selger godt! Han liker helst å jobbe med store formater, helst 1 x 1,5 meter, men jobber også med formater helt opp til 3 x 7 meter. Han markedsfører seg gjennom nettsiden sin og nettverket rund seg. I tillegg jobber han litt med reklame til tider, for å få inspirasjon, andre utfordringer og tid til å koble av fra kunstverdenen. 

Rune Guneriussen vil med sine bilder skape noe som gjør publikummet overrasket. Han har sagt at: «Når jeg klarer å overraske blir folk fanget i bildet i mer en et sekund. Da rekker de å vurdere og føle en historie eller fortelling i bildet». Det er nettopp dette han prøver på gjennom sine spesielle bilder. I 2005 startet han arbeidet med å plassere ulike objekter som stoler, lamper, telefoner og globuser rundt i det norske landskapet for så å ta bilder. Han vil blande den vakre naturen med mer materielle gjenstander, skape en fortelling for seeren og la dem få tenke hva tanken bak installasjonen er.  Installasjonene i seg selv er tidkrevende ettersom han bruker mange gjenstander for å få rett uttrykk. Han vil med sin kunst skape en fortelling for seeren, ikke en historie, han vil nemlig at det skal ligge noe mer bak. I tillegg vil han bringe fram det aktuelle i vår tid. I telefon-prosjektet ønsket han å bringe fram alvoret rundt vår tids kommunikasjon. Er det slik vi vil at vår tid skal bli, bryr vi oss i det hele tatt? Er spørsmålene han vil vi skal tenke på når vi ser utstillingen.  


Han liker best og jobber på våren, ettersom han helst jobber ute med sine installasjoner. Selv om han bruker photoshop i sine bilder liker han helst å holde dem så naturlige som mulig. Han vil at de ulike gjenstandene skal få den sjokkerende effekten, ikke en over-photoshopet bakgrunn. Han malplasserer gjenstander, slik at de blir levende og sjokkerende. Han plasserer gjenstandene på steder som er unaturlige slik at de skaper en kontrast til bakgrunnen, som oftest er av naturen.  Han planlegger sine kunst-serier mange år i forveien slik at de skal få rett uttrykk.   Generelt er han ikke særlig glad i samtidskunst, den eneste inspirasjonen han henter derfra er hva han IKKE skal gjøre. Gjennom årene har han fått mye erfaring og inspirasjon, han har tidligere jobbet som fotojournalist og reklame, men har i dag falt på fotokunst som yrke. Dette er noe han kan leve godt av i mange år fremover ettersom han får stor oppmerksomhet for sin unike stil og særegne uttrykk. 






NOEN UTSTILLINGER:
SOLOUTSTILLINGER (utvalg):
2010 Le Radar, Bayeux, Frankrike
2010 Galerie MelanieRio, Nantes, Frankrike
2010 Tjuvholmen, Oslo
2010 Turbine Hall, Vestfossen, Norge
2009 Galleri Gathe, Bergen, Norge
2009 Working Class Hero, festivalkunstner, Norge
2009 Arena Vestfossen
2008 Galeriia atrium, Tallins, Estland
2008 Arena Vestfossen
2007 House of Photography, Oslo
2007 Arena Vestfossen
2006 Moksha, Drammen
2006 Arena Vestfossen
2004 Shoddyhuset, Vestfossen

GRUPPEUTSTILLINGER (utvalg):
2010 Paris Photo 2010, Paris, Frankrike
2010 Chic Art Fair, Paris, Frankrike
2009 Nuit Blanche, inviterte kunstner, Paris, Frankrike
2009 Galleri Trafo, Kunst Rett Vest
2009 SLAM, Slemmestad, Norge
2009 National Arts Grant Exhibition, Gallery of Photography, Oslo, Norge
2008 Høstutstillingen, Stavanger
2008 Høstutstillingen, Kunstnernes Hus, Oslo
2008 Kunst Rett Vest, Arena Vestfossen, Norge
2008 24 timer hjemme i Europa, Z-Bau, Tyskland
2007 Kunst Rett Vest, Slemmestad, Norge
2007 Tribute til Asle Raaen, Brunner-Bank, Drammen, Norge
2007 24 timer hjemme i Europa, Stanica Centre, Polen
2007 Kollektivutstilling, Brunner-Bank
2007 "Working Class Hero-festivalen", Drammen
2007 Stag!, National Gallery, Sofia, Bulgaria
2007 "24 timer hjemme i Europa", Bremen, Tyskland
2007 National Arts Grant Exhibition, Gallery of Photography, Oslo, Norge
2006 Landart-installasjon, Livingroom, Darbu
2006 National Arts Grant Exhibition, Gallery of Photoraphy, Oslo
2005 Outdoors fotoutstilling, Shoddyhuset, Vestfossen
2002 Regents Park, London

SAMLINGER(valgt):
2005 Hokksund Kurbad
2005 Vestfossen barneskole
2008 Misc. Private samlere
2008 Buskerud Fylkeskommune
2008 Helsebygg (St. Olavs Hospital)
2009 Centre of Knowledge, Lillestrøm m, Norge
2009 Bergen, Norge
2010 Kommuneforlaget, Norge
2010 Royal Monceau, Paris, Frankrike

HER står det mer om noen utstillinger.  

FOTO SOM REPORTASJE, DOKUMENTASJON OG KUNSTUTTRYKK

FOTO SOM REPORTASJE:
Reportasjebilder viser en hendelse som er aktuell og gjeldene. Det inneholder mye informasjon som forteller mye ut fra situasjonen. Likevel er bildet ikke arrangert, men fra en virkelig nyhet eller hendelse. Blir brukt for å informere leseren om en aktuell hendelse eller situasjon, gir et bredere bilde enn bare tekst. Fokuserer på selve hendelsen, ofte med en dramatisk, fengslende eller spennende effekt for å få fram nyheten bedre. Reportasjebilder er ofte brukt om nyheter, eks, en bilulykke, forklarer saken nærmere med bilder, slik at situasjonen, stedet og omfanget av ulykken kommer fram. Brukes også om andre nyheter, eks. kriger, viser skadene eller lignende.  











Reportasjebilde. Norske styrker i Afghanistan, 2005. Foto: Espen Røst/Dagbladet/All Over Press




FOTO SOM REPORTASJE PORTRETTER: 
Blir brukt dersom et reportasjebilde viser en eller flere personer, som er fanget mitt i en aktuell hendelse,
Dersom det viser en enkelt person, i et bilde som er ganske arrangert, blir det kalt portretter. 



















Portrett. Dramatikeren Harold Pinter. Foto: Steve Forrest/Panos/Felix Features




FOTO SOM DOKUMENTASJON:
Foto blir ofte brukt for å dokumentere en hendelse eller en prosess. Dette kan bli brukt som for eget bruk, eks: dokumentere første skoledag, første sykkel tur eller lignende. Eller det kan bli brukt mer profesjonelt med å dokumentere en bygge- eller arbeidsprosess. Foto er ideelt til å brukes som dokumentasjon, kan bekrefte en hendelse eller situasjon bra. Kan også dokumentere et sted, noe som har skjedd eller opplevd





















KILDE 06.02.2012


FOTO SOM KUNSTUTTRYKK:
Foto som kunstuttrykk er kanskje det vanligste innen fotografier. Her er alt lov, man kan leke seg med både blender, lukkertid og «Photoshop», det er ingen grenser. Fotoet kan være endret på, manipulert, abstrakte, det er kun det ferdige estetiske uttrykket det blir lagt vekt på. Det skal være fint for øyet, men det skal også fange interesse og det er derfor lurt å legge inn et blikkfang slik at det får oppmerksomhet. Bildene er som oftest arrangerte, enten i et studio eller ute. Det hender også at en «fanget» situasjon blir et vakkert kunstuttrykk, og kan bli vel så bra som et arrangert et. Det viktigeste er at det blir et fint bilde som er vakkert eller interessant å se på. 














KILDE 06.02.2012


KILDER:
- Det elektroniske heftet «bildeanalyse», 06.02.2012.
- http://eksamen70282.wordpress.com/2010/06/10/tema-foto-som-dokumentasjon-reportasje-og%C2%A0kunstuttrykk/, 06.02.2012

-
http://eksamen70282.wordpress.com/2010/06/10/tema-foto-som-dokumentasjon-reportasje-og%C2%A0kunstuttrykk/ 06.02.2012


fredag 3. februar 2012

DIGITAL HÅNDKOLORERING

       

Viser to forskjellige bilder med håndkolorering. Begynte med å gjøre bildet om til svart/hvitt. La deretter på et lag med rødt over. Gjorde det litt gjennomsiktig. Jeg begynte da å tegne over med farge over de forskjellige områdene jeg ville bruke. Lepper, øyner, klær, hår, osv. Disse lagene brukte jeg "soft light" på slik at fargene ble litt svakere og mildere mot bakgrunnen. Jeg brukte også en svakere "opacity" slik at de ble litt mer gjennomsiktig. Dette var en kjekk oppgave hvor vi fikk prøve oss litt frem selv.