mandag 30. januar 2012

GIF ANIMASJON

Trykk på bildet. 
Trykk på bildet. 
Begge Gif-animasjonene har jeg laget i photoshop. De er litt korte, derfor valgte jeg å lage to. Jeg tok først alle bildene, sorterte dem og la dem inn i photoshop. Her redigerte jeg dem litt, blant annet med "brightness and contrast", "levels", "Hue/Saturation" og "curves". Dette gav bildene en større likhet, slik at de ville passe bedre i sammen. Jeg la bildene i forskjellige lag, og satte dem sammen i animasjonsrekken. Der endret jeg farten og lagret. Den første animasjonen er av fottrykk i snøen, jeg tok et og et fottrykk, og tok bilde etterhvert. Jeg har valgt å sette sammen animasjonen slik at den går begge veier, fra ingen til mange til ingen igjen. Gjør den mer spennende.
Den nederste animasjonen er av hunden min, han venter spent på en snøball jeg skal kaste, og vi ser på ørene hvordan han reiser seg mer og mer opp og til slutt hopper og biter over snøballen. Det er en kort animasjon med den kommer godt fram.
Synes det var en kjekk oppgave. Lærte meg nye ting i photoshop. 

lørdag 28. januar 2012

VINTERBILDER

10 VINTER BILDER:
 

 
                       

- Alle bildene er tatt utenfor huset mitt. Jeg har kun redigert litt på lyset og litt små justeringer slik at de skulle få litt mer kontrastfarger, har også beskjært dem litt. Det var et kaldt lyst ute, ettersom det var på kveldingen så lyset er naturlig litt blålig. Men ettersom jeg har redigert lyset litt er det blitt litt tydeligere. Jeg har brukt "Hue/Saturation", "levels", "brightness/contrast" og "curves". Følte temaet vinter kom godtnok fram med både lyset, fargene og sneen. Ville derfor ikke redigere dem mer ettersom det kunne bli ødelagt. 
       
     VINTER KORT:

Dette er mitt valgte bilde. Jeg har brukt "Hue/Saturation", "levels", "brightness/contrast" og "curves" for å få fram rette farger og kontraster. De små og de store fotsporene skaper en spennende kontrast til hverandre. Kan tenkes som to gode venner som går i lag. I tillegg kommer temaet vinter godt fram ettersom det er fotspor i sneen. Teksten har jeg valgt å bruke en mørkblå farge på, med litt skygge for å gjøre den litt mer naturlig og ikke like skarp kontrast mot bildet. valgte å plassere teksten slik ettersom det ble et tomrom der, og den tar ikke fokuset bort fra fotsporene, men heller tvert i mot. Fotsporene skaper linjer nedover mot teksten, som gjør at temaet blir presentert, men som også gjør at øyene trekkes oppover mot fotsporene igjen som får fokus. Jeg synes bildet skaper en stemning som det ligger noe bak, vi vet ikke hvem som har gått der, eller nå, bare at det var noen. Det var en kjekk oppgave, fikk prøve å "fange" vinteren. Jeg har valgt å lage et A5 vinterkort, med teksten i "kunstler script". Jeg har selv gått de store fotsporene, men de små er sikkert fra en katt. Jeg har stått og tatt bildet litt nedover. De skaper en effekt av at fotsporene blir større til nærmere kameraet. Fotsporene er heller ikke helt bene, noe som skaper et friere og mer naturlig bilde, uten å være for "skapt". Ble nokså fornøyd med bildet. 





fredag 27. januar 2012

ANIMASJON


ANIMASJON er en illusjon av bevegelse som blir til av når vi setter sammen stillestående bilder fortløpende etter hverandre. Det er også et felles navn for ulike film- og visualiseringsteknikker som skaper et inntrykk av bevegelse.  Animasjon kan også brukes om alle typer filmer som ikke er realfilmer som er filmopptak av ekte bevegelser.  Det er vanlig å bruke det om tegne- og dokkefilmer, men også filmer med dataskapte figurer, miljøer og effekter.

BILDEHASTIGHETEN er viktig animasjonen, det vil si hvor raskt bildene skal bevege seg i forhold til hverandre. Ved å ha en kjapp bevegelse mellom bildene vil det skape en bevegelse av illusjon og øyet vil oppfatte det som en film. Jo flere bilder man har, dess jevnere blir animasjonen. 

TRYKK PÅ BILDET


ULIKE TYPER animasjonsfilmer: tegnefilm(animasjon som er tegnet), dokkefilm/stop-motion (papirfigurer, plastelinafigurer og dukker f.eks. slike Ivo Caprino brukte), computer eller dataanimasjon, eller en kombinasjon av de ulike typene. Andre teknikker er blant annet piksilasjon (det vil si hvor man animerer mennesker eller objekter og flytter dem litt og litt for hvert bilde,) og «tweening».  Det er også vanlig å bruke animasjon i realfilm, dette skaper en spennende effekt og kontrast til den reelle filmen, eks er: «King Kong» fra 1933 hvor det er brukt dukke og «Hvem lurte Roger Rabbit?» fra 1988 hvor der er brukt animasjon.
Den første animasjonsfilmen som ble e laget var «Toy Story» og kom ut i 1995. I dag finnes det mange 
animasjonsfilmer, og filmstudioet «Walt Disney» er en kjent produsent.                            

mandag 23. januar 2012

GIF-format





GIF betyr «graphics interchange format» og er et 8-bit-per-piksel bitmap-billedformat som blir brukt for å lagre bilder. I dette formatet blir det brukt 256 forskjellige farger fra 24-bit RGB-fargerommet. Det var CompuServe som introduserte dette formatet i 1987 og har fra da av blitt brukt mye på World Wide Web på grunn av at formatet er vidt støttet og er lett å porte. Formatet tillater også separate paletter på 256 for hvert bilde og det støtter animasjon.

GIF-bildene bruker tapsfri komprimering, det vil si at bildet kan reduseres uten å endre kvaliteten visuelt, så lenge bildet kan vises med maksimalt 256 farger. Dette gjør at formatet gir begrensninger og er derfor upassende for fargefotografier som oftest lagres i JPEG-formatet, eller andre typer fargebilder. Formatet passer derfor bedre til enkle bilder som logoer eller grafikk. 
Brukes til å lage animasjon. Setter sammen mange bilder til en animasjon og lagres som GIF-format.
 

fredag 20. januar 2012

BILLEDGALLERIET - dyrekunst

Temaet for utstillingen er dyrekunst. Det stilles ut akvarell, etsning, litografi, serigrafi, tegning, tresnitt og skulptur.
















Dette er favorittbildet mitt fra utstillingen. Det er en tegning fra 1986 og det er Carl Oscar Schelbred som har laget det. Tittelen på bildet er "Tenkeren (dyr)". Synes den passer godt til bildet ettersom fantasidyret kommer opp fra hodet. Det er et stort dyr som bare kunne bli laget i fantasien. Det er urealistisk, men ettersom det bare er tanker kan ingenting stoppe det. Det er dyret som får mest fokus og står som et midtpunkt i bildet. Absurd og drømmende bilde.  





















Dette trykket liker jeg. Det er laget av Lillebet Foss og er et litografi fra 1972. Tittelen på bildet er "vaskebjørnen". Bildet er nr. 57/260. Bildet viser godt hvordan rovdyret vaskebjørnen har makt over fisken som blir et svakere dyr i forhold. Vaskebjørnen er midtpunktet og ser rett på publikummet. Pelsen og dyret ser realistisk ut. Viser dyret i en angrip situasjon. Bildet er enkelt men detaljert. 

fredag 13. januar 2012

MONOTYPI BILDE:

LITT BILDER FRA PROSESSEN: 
  - Viser litt om hvordan jeg jobbet. Brukte den svarte malingen og rullen, teipet fast bildet og tegnet over.


UTPRØVINGER: 

 
Her er de fire utprøvingene mine. Jeg valgte ikke disse bildene pga. de enten ble for svake eller hadde noen mangler. Det var de første trykkene jeg lagte, så ble ikke helt fornøyd med noen av dem. valgte derfor ingen av dem, men heller prøve meg ut videre med bilde nr 2, ettersom jeg synes det hadde den mest spennende komposisjonen jeg kunne jobbe med.

FERDIG BILDE:

Her er det ferdige bildet mitt. Jeg valgte å bruke svart hvitt på selve trykket. Jeg har brukt hele bildet til portrettet, som er av meg. Jeg valgte dette pga. det fyller ut arket godt i tillegg til at ansiktet er plassert diagonalt, noe som gjør det til en spennende komposisjon. Bakgrunnen er også med på å gjøre bildet spennende med linjene som blir trukket ut til sidene. De gjør at øynene får mye å se på når de ser på bildet. Bakgrunnen som er av svart skaper en helhet sammen, svarte går igjen fra selve trykket. Skaper derfor en balanse. Jeg har også valgt å bruke fargeinnslag ettersom bakgrunnen av meg er et flagg hadde jeg lyst å få dette litt fram.  Jeg brukte akvarellfarger til å gjøre bildet mer spennende, denne teknikken heter håndkolert. Det er likevel portretter som er i fokus, fordi de mørke valørene i håret skaper en slags diagonal ramme som vises godt. Det mørke håret skaper en mørk kontrast mot det lyse ansiktet. Linjene i flagget trekker øynene mot seg men skaper også en retning innover mot selve portrettet. De mørke øynene skaper et blikkfang sammen med punktet i ansiktet. Det skapes en kontrast også mellom flaten i ansiktet og linjene i flagget. Det er forskjellige teknikker som gjør bildet spennende, bildet er godt fylt ut og portrettet får hovedfokus. Bildet ble nokså slik jeg hadde tenkt, bare litt dumt at bildet ikke var helt tørt når jeg malte det. Det gjorde for så vidt ingenting ettersom fargene da bare ble litt svakere. Noe som var bra ettersom de da ikke fikk så mye fokus. Ble helt greit fornøyd. Bildet mitt er nr 4/5 i rekken. Fargene ble da ikke for harde, men harde nok til at bildet ikke ble for pinglete, men mer dramatisk og blikkfangene.
  






LOGG AV MONOTYPI

FREDAG 6 JANUAR:
Vi gikk igjennom oppgaven og fikk vite litt om hva vi skulle gjøre. Videre valgte jeg 5 bilder jeg kunne tenke meg å bruke til mitt monotypi trykk.  Jeg har også fått prøvd å bruke monotypi trykketeknikken for å se hvordan det fungere. Når jeg hadde gjort dette skrev jeg om kunstneren og presenterte det på bloggen min. Jeg har også skrevet om monotypi og signaturen av monotypi på bloggen min.

MANDAG 9 JANUAR:
Jeg printet ut 4 bilder og kopierte noen av dem slik at jeg kunne bruke dem flere ganger. Deretter begynte jeg å trykke. Jeg tok svartmaling på en glassplate som jeg smørte ut. Jeg la videre et hvitt A3 ark over og fotobildet la jeg over dette igjen. Jeg gjentok dette med de fire bildene. Jeg tegnet over med blyant og prøvde meg litt fram med fingrene for å få litt annen valør. Jeg fikk ferdig fire bilder, og har et bilde igjen, hovedbildet.

FREDAG 13 JANUAR:
I dag har jeg laget ferdig det skikkelige bildet. Jeg nokså fornøyd. Jeg har også skrevet ferdig og publisert loggen på bloggen. Jeg har også skrevet om det ferdige bildet og publisert dette på bloggen sammen med bildet av det ferdige bildet
, samt de 4 utprøvingene. 

fredag 6. januar 2012

MONOTYPI

Monotypi betyr ett trykk, en annen betegnelse er «unikt trykk» ettersom det kun finnes et eksemplar av hvert trykk. I monotypitrykk er avtrykk av treplater, tekstiler, bilder, plexiplater mm. Ved monotypi maler vi først trykksverte på en plate, gjerne glass, vi legger så et ark over og tegner over de strekene vi vil ha. Kan også ha et ekte bilde under og tegne fra dette. Det er vanskelig å få helt like bilder, men lager heller en liten serie med trykk. Monotypi kan altså lages ved å male direkte på en polert metallplate eller ved at platen males med en tykk farge som det blir lagt et ark over og utarbeides ved hjelp av pinner, pensler, hender eller lignende.

Monotypi signeres med hvilket trykk det er for å skille mellom linotrykk osv. Signeres også med navn på kunstner, årstall og nummer på trykket. Nummer på trykket vil si at det blir trykket mange trykk av samme trykk, men alle trykkene blir forskjellige. Det vil si at om du trykker 10 trykk må du nummere bildene med: 1/10, 2/10, 3/10, 4/10 osv. 
 

GRO HEGE BERGAN

Gro Hege Bergan er født i 1951. Hun vokste opp i Sem i Vestfold, men flyttet til Lørenskog i 1973. Bildene hennes blir beskrevet som: «fabulerende figurer skildret med humor og ironisk distanse, men også med empati hvor det innbyr til gjenkjennelse». Hun har utdannelsen sin fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og fra Statens Kunstakademi.
Hun debuterte i Tønsberg Kunstforening i 1976 og har siden det hatt mange separatutstillinger, blant annet i Galleri Norske Grafikere og i Galleri Bi-Z i Kristiansand. Ved siden av at hun er en selvstendig kunstner har hun også hatt mange kollektive utstillinger, for eksempel Høstutstillingen og Østlandsutstillingen. Hun har også deltatt på en vandreutstilling, for eksempel i samarbeid med lyrikeren Margaret Skjelbred, denne utstillingen ble vist på mange skoler og kunstforeninger i mellom 1994 og 1997. En annen vandreutstilling hun har deltatt på var «skap», som var et samarbeid med Akershus Kunstnersenter og ble vist på helse- og sosialinstitusjoner. Hun deltok på en gruppeutstilling i 1997 i Museet for samtidskunst i St. Petersburg, den heter «kjærlighet og erotikk i kunsten». Bergan er en populær kunstner og er innkjøpt av blant annet Norsk Kulturråd, Nordisk Konstcentrum og Oslo kommunes kunstsamlinger. 




Gro Hege Bergan bruker helst svart og hvitt i sine monotypi trykk, men noen ganger har hun noen få farge innslag. Hun lager bilder av både mennesker og natur, ofte gjerne sammen. Menneskene hun lager har ikke rette proporsjoner og ligner mer på barnehage tegninger av mennesker. Tegningene er ofte litt skeive og barnslige, men det er hennes særpreg. Hun har mange stilige bilder. Hun laget også bilder i andre teknikker, for eksempel i radering og etsning. 

Gro Hege Bergan om kunsten sin:
- Det er ikke så mye forhåndskalkyler. Jeg blander fakta og fiksjon. Jeg liker å dikte. Også når jeg i blant bruker egne fotografier som utgangspunkt for maleriene, blir det mye fabulering på lerretet. Jeg er nok en iakttaker og nysgjerrig på mine medmennesker. Jeg liker å få med meg brokker av folk samtaler på buss og tog, og dikter gjerne videre på det også og prøver å danne meg inntrykk ut fra sparsomme glimt. Alt handler om kommunikasjon. Men det som er så spennende i kunsten er at man nettopp ikke vet hvorfor ting oppstår. Det føles feil hvis jeg skal servere seeren en ferdig tolkning. Det blir som en roman med bruksanvisning. Noen blir glad, og noen blir lei seg i møte med motivene. Det sier noe om hva de har inne i seg; It's in the eye of the beholder, som det heter.
 - ETSNING - RADERING
Utdannelse: 
Statens Håndverks- og Kunstindustriskole Oslo (1970-1974) 
Statens Kunstakademi (1974-1981) 

Stipend og atelieropphold: 
Statens kunstnerstipend, 2009 
Statens utstillingsstipend 2008 
Norske Grafikeres Fond, 2008, 2003 og1988 
Vederlagsfondets stipend, 2006, 2001, 2000, 1998, 1995, 1993 og 1992 
Statens materialstipend 1991 og 1989 

BKS materialstipend, 1986 


LINKER:
http://www.grohegebergan.no/Gro_Hege_Bergan/hjem.html
http://www.grohegebergan.no/Gro_Hege_Bergan/merittliste.html 
http://www.fineart.no/kunstner/gro-hege-bergan